fbpx

Har min fru rätt till huset vid bodelningen?

Hej,

Jag och min fru ska skiljas och jag står själv som ägare på huset och på lånet. Har hon rätt till huset vid bodelningen?

Hej och tack för din fråga,

Även om du står som ensam ägare på huset och på lånet så ska det ingå i bodelningen om det inte är enskild egendom.

När ett äktenskap upplöses t.ex. vid äktenskapsskillnad ska makarnas egendom fördelas i en bodelning.[1] I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods.[2] Du kan läsa om vad som är giftorättsgods och enskild egendom HÄR. Bara det faktum att en av makarna står på huset och lånet innebär alltså inte att huset är enskild egendom. Om huset inte är enskild egendom ska det därför ingå i bodelningen.

Varje makes skulder avräknas från dennes giftorättsgods.[3] Värdet som blir över av var makes giftorättsgods läggs ihop för att sedan delas lika mellan makarna.[4] Denna andel är det som makarna har rätt till i bodelningen. Därefter sker fördelningen på lotter och det är alltså då den faktiska egendomen fördelas mellan parterna. I första hand har makarna rätt till sin egen egendom eller det de önskar.[5]

Därför kan din fru ha rätt till en del av huset, beroende på hur er övriga ekonomiska situation ser ut. Du har rätt att istället för att ge ut egendomen köpa ut din fru för att få rätt till huset.[6]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § äktenskapsbalken (ÄktB).
[2] 10 kap. 1 § ÄktB.
[3] 11 kap. 2 § ÄktB.
[4] 11 kap. 3 § ÄktB.
[5] 11 kap. 7 § ÄktB.
[6] 11 kap. 10 § ÄktB.

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas