Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Har min make som är utlänsk medborgare rätt till hälften om vi skiljer oss?

Datum: 04/01/2022

Hej!

Jag är gift med en man som ej är svensk medborgare. Han har ett aktibebolag jag har en hyresrätt. Kan han ta hälften av all min egendom om vi skiljer oss?

 

Hej och tack för din fråga.

Efter äktenskapsskillnad ska bodelning ske. Huvudregeln vid en bodelning är att allt giftorättsgods ska delas lika mellan makarna. All egendom i äktenskapet är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Enskild egendom är sådant som exempelvis reglerats att det ska vara enskild egendom genom äktenskapsförord eller erhållits genom arv eller gåva med förbehåll om att egendomen ska vara enskild.  Tillgångar, med avdrag för skulder, ska alltså delas makar vid en bodelning.

Gällande hyresrätten anses den inte ha något värde i en bodelningen, istället blir det den som har störst behov av att bo kvar i bostaden får göra det. Det kan till exempel handla om den maken som ska ha barnen boende hos sig. Om bara en av makarna står på hyreskontraktet krävs det att den andra makan dels har störst behov av bostaden och dels att det är skäligt att den andra makan övertar hyreskontraktet, för att den andra makan ska få bo kvar.

Som huvudregel prövas frågor om äktenskapsskillnad enligt svensk lag om makarna har hemvist här i landet.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.