Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Har min mammas sambo rätt till arv trots att mamma endast testamenterat mig som är enda barnet?

Datum: 19/12/2019

Hej,

Min mamma har dött och testamenterat allt till mig som är enda barnet. Nu hävdar mammas sambo att allt hon ägde tillhör honom och inte mig. Vad gäller?

Hej och tack för din fråga,

När en sambo avlider kan den efterlevande sambon begära bodelning enligt 8 § sambolagen. För att inte förlora rätten till bodelning ska den begäras senast då bouppteckning förrättas då eventuell bodelning ska göras innan ett arvsskifte. Vid bodelning ska samboegendomen delas lika mellan samborna enligt 14 § sambolagen. Enligt 3 § sambolagen utgör samboegendom sambornas gemensamma bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning.

En person som fyllt arton år har rätt att förordna om sin kvarlåtenskap genom testamente enligt 9 kap. 1 § Ärvdabalken. För att testamentet ska vara giltigt ska det vara underskrivet och bevittnat (10 kap. 1 § ÄB) Den enda inskränkningen i testamentet är att bröstarvingar alltid rätt till sin laglott, resten är man fri att förordna om gällande sin kvarlåtenskap (7 kap. 1 § ÄB). Enligt 2 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB) är huvudregeln att den avlidnes bröstarvingar har rätt att ärva i första hand. Om en person avlider ska dennes barn få ärva allt och delen som tillfaller varje bröstarvinge utgör dennes arvslott. Utöver detta finns även rätt för efterlevande make att ärva enligt 3 kap 1 § ÄB men inte för sambo.

Med andra ord ärver inte sambor varandra men den efterlevande sambon har möjlighet att begära bodelning innan arvskifte görs.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.