Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Har min man rätt att bo kvar i mina föräldrars lägenhet?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Jag funderar på att skiljas från min man och vi bor sedan sex år tillsammans i en lägenhet som ägs av mina föräldrar. Det finns inget hyreskontrakt men vi är båda skrivna på adressen. Hur ska jag gå tillväga för att få honom att flytta? Har han några rättigheter på lägenheten eller på att få bo kvar?

Tacksam för svar!

Hej och tack för din fråga,

Om det är dina föräldrar som äger lägenheten är det också de som bestämmer över den, särskilt när det inte finns något hyresavtal som visar på att ni har rätt att hyra lägenheten. Egentligen har alltså både du och din man samma rättigheter att bo kvar i lägenheten. Vem som är skriven på adressen har egentligen inget med saken att göra, det avgörande är dels vem som äger lägenheten och dels vad ett hyresavtal säger. Det kan vara viktigt att påpeka att ett muntligt hyresavtal har samma status som ett skriftligt hyresavtal, däremot är det svårt att vid en tvist bevisa vad som egentligen har varit överenskommelsen om det inte skrivs ned i ett avtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.