Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har min man rätt att bo kvar i mina föräldrars lägenhet?

Hej,
Jag funderar på att skiljas från min man och vi bor sedan sex år tillsammans i en lägenhet som ägs av mina föräldrar. Det finns inget hyreskontrakt men vi är båda skrivna på adressen. Hur ska jag gå tillväga för att få honom att flytta? Har han några rättigheter på lägenheten eller på att få bo kvar?
Tacksam för svar!

Hej och tack för din fråga,

Om det är dina föräldrar som äger lägenheten är det också de som bestämmer över den, särskilt när det inte finns något hyresavtal som visar på att ni har rätt att hyra lägenheten. Egentligen har alltså både du och din man samma rättigheter att bo kvar i lägenheten. Vem som är skriven på adressen har egentligen inget med saken att göra, det avgörande är dels vem som äger lägenheten och dels vad ett hyresavtal säger. Det kan vara viktigt att påpeka att ett muntligt hyresavtal har samma status som ett skriftligt hyresavtal, däremot är det svårt att vid en tvist bevisa vad som egentligen har varit överenskommelsen om det inte skrivs ned i ett avtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online