fbpx

Har min sambo rätt att slänga ut mig om hon står ensam på hyreskontraktet?

Hej,

Jag och min sambo flyttade tillsammans till en hyresrätt och har bott där i runt 3 år. Det är enbart min sambo som står på hyreskontraktet. Jag har alltid betalat min del av hyran och även mer vissa månader då sambon pluggar och inte har ett fast jobb som jag har. Det är även jag som stått för majoriteten av sakerna i lägenheten, som mat och hushållsprodukter. Min fråga är, har min sambo rätt att slänga ut mig utan uppsägningstid?

 

Hej och tack för din fråga,

Eftersom du och din sambo har flyttat in tillsammans i lägenheten för gemensam användning och lägenheten är er permanenta bostad, klassas hyresrätten som samboegendom.[1] Lägenheten är samboegendom även om bara den ena sambon står på hyreskontraktet. Under förutsättning att inget samboavtal har upprättats utgör bostad och bohag samboegendom om det har införskaffats för gemensam användning.[2]

Två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande samt har ett gemensamt hushåll är sambor.[3] Om ni går isär ska en bodelning göras inom 1 år om någon av er begär det. I bodelningen ingår gemensamt bohag och bostad, och detta ska delas lika. Om ni inte kan komma överens gällande hyresrätten, tillfaller lägenheten den sambon som bäst behöver den mot avräkning på sin andel av samboegendomen.[4]

Om den ena sambon kastar ut den andra sambon ur det gemensamma boendet kan denne göra sig skyldig till egenmäktigt förfarande.[5] Om ni inte kommer överens bör någon av er begära bodelning för att därigenom konstatera vem av er som har rätt till hyresrätten.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 § Sambolagen
[2] 3 och 9§§ Sambolagen
[3] 1 § 1 st. Sambolagen
[4] 16 § Sambolagen
[5] 8 kap. 8 § Brottsbalken

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas