Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Har sambon rätt till min lägenhet om vi gör slut?

Datum: 09/02/2024

Hej,

Under 2017 skrev jag på kontrakt för en nyproduktion som är klar nu i mars 2024. Jag var singel när jag skrev på men har sedan mindre än ett år tillbaka en flickvän. Tanken är att hon ska flytta in med mig i den nya lägenheten i januari. Jag undrar om hon har någon rätt till lägenheten vid en eventuell separation? När jag skrev på fanns ingen tanke att flytta ihop med någon.

Hej och tack för din fråga,

Då du haft behov och skaffat dig lägenheten för att själv bo i den, bör lägenheten inte ingå i bodelning om ni skulle separera.

Om en bostad förvärvas för sambornas gemensam användning är denna, som huvudregel, samboegendom och kan således delas vid en separation. Vad som är avgörande är avsikten för förvärvet. Presumtionen är att egendom som förvärvats före samlevnaden inte är samboegendom då avsikt om gemensam användning ej kan antas förelegat.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en av våra jurister. Du kan också läsa mer om ämnet i vår handbok i bodelning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret
Josefine

Josefine Rosén

Förstejurist på Zeijersborger & Co och verksam i branschen sedan 2017 med expertis inom ekonomisk familjerätt och personskador. Tagit masterexamen i Affärsjuridik vid Linköpings universitet.  

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.