fbpx

Har mina grannar gjort sig skyldiga till olaga hot eller utpressning?

Hej,

Vår granne har haft sin husbil precis intill tomtgränsen under hela sommarsäsongen de senaste åren varav vi frågade om de kunde tänka sig att förvara den på annan plats när de inte använder den. Grannen blev då arg och hotade att sätta upp buskar för att skymma vår sjöutsikt. Min fråga är om det kan klassas som olaga hot eller utpressning?

Hej och tack för din fråga,

Enligt Brottsbalken 4 kap 5 § kan en person dömas för olaga hot om denne har hotat någon med vapen eller brottslig gärning i syfte att framkalla allvarlig fruktan för dennes egen eller någon annans säkerhet.

Enligt Brottsbalken 9 kap 4 § kan en person dömas för utpressning om denne genom olaga tvång förmår en annan person till handling eller underlåtenhet som är till vinning för gärningsmannen och skada för den som blir tvingad. Olaga tvång innebär att en person blir tvingad till något genom bland annat misshandel, våld eller hot om brottslig gärning.

Dina grannars agerande kan således inte ses som varken olaga hot eller utpressning.

Med vänlig hälsning

Zeijersborger & Co.

 

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas