Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Tillbaka Ställ en fråga

Har någon i hans släkt rätt till min makes arv?

Hej!

Min man ligger på sjukhus. Jag hade ett testamente innan vi gifte oss att efter min bortgång ska hela min kvarlåtenskap med fri förfoganderätt tillfalla min make. Jag undrar om min mans före detta svärfar eller någon annan har rätt till arv från min make? Han är änkeman men gift med mig idag. Hur gäller lagen i detta fallet?

Hej,

När en person avlider ska kvarlåtenskapen fördelas mellan efterlevande arvingar enligt arvsordningen, förutsatt att det inte finns ett testamente.  Den första arvsklassen i arvsordningen är bröstarvingarna, dvs. arvlåtarens barn. Arvet tillfaller alltså först bröstarvingarna vid ett förmodat arvskifte.

Den andra arvsklassen är avlåtarens föräldrar, syskon, syskonens barn och barnbarn osv. Det är först om det inte finns några efterlevande bröstarvingar i första arvsklassen som efterlevande i andra arvsklassen kan ärva. Arvlåtarens far och mor får hälften var av kvarlåtenskapen. Är båda föräldrar avlidna fördelas kvarlåtenskapen mellan arvlåtarens syskon.

Den tredje arvsklassen är far- och morföräldrar och deras barn, dvs. arvlåtarens farbröder, fastrar, morbröder och mostrar. Däremot har farbrödernas barn inte rätt att ärva, dvs. arvlåtarens kusiner. I så fall går arvet till den allmänna arvsfonden.

Om din man avlider så är huvudregeln att du i egenskap av efterlevande make ärver den avlidnes kvarlåtenskap med full äganderätt, förutsatt att det inte finns arvingar i första eller andra arvsklassen. Om det finns arvingar i den första eller andra arvsklassen ärver du kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt, vilket innebär att man inte har rätt att testamentera bort egendomen som man ärvt men man kan fritt disponera och förbruka egendomen under sin livstid. Arvingarna i första eller andra arvsklassen har, i de fall den efterlevande maken ärver med fri förfoganderätt, rätt till efterarv. Undantag till denna regel är om det finns särkullbarn, dvs. icke gemensamma barn med den efterlevande maken. Särkullbarn har möjligheten att få ut sitt arv genast.

Arvsordningen gäller i den mån det inte finns ett testamente som reglerar arvskiftet annorlunda. Sedan så finns det ju såklart undantag som sätter gränser för hur mycket av ens egendom man kan testamentera bort.

Hoppas du fick svar på dina frågor och om du har ytterligare funderingar kan du alltid kontakta oss igen!

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online »