Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Kan pappan kräva att barnet ska ha pass?

Datum: 24/02/2023

Hej,

Jag är god man till en kvinna som har en dotter i förskoleåldern. Hon är ensam vårdnadshavare men pappan har umgängesrätt och träffar flickan varannan vecka. Nu vill han att mamman ska ordna ett pass åt dottern så att han kan ta med sig henne utomlands på semester. Mamman är förtvivlad eftersom hon inte alls litar på pappan och hon har bett mig om råd. Är hon skyldig att skaffa ett pass? Måste hon låta dottern resa med pappan utomlands?

Hej och tack för din fråga,

Om mamman är ensam vårdnadshavare, är hon inte tvungen att gå med på att flickan åker utomlands med sin pappa. Den förälder som är ensam vårdnadshavare har rätt att bestämma i frågor som rör barnet och är även den förälder som måste underteckna en passansökan. Därmed finns en möjlighet för flickans mamma att förhindra resan genom att inte skriva under. Huvudregeln är dock att vårdnadshavaren ska ta hänsyn till både barnets och den andre förälderns synpunkter och önskemål, men om resan anses olämplig finns det inget som tvingar vårdnadshavaren till att låta barnet följa med.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om vårdnad, boende och umgänge.

Med Vänlig Hälsning,
Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.