Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Har sambon rätt till hälften av huset och sakerna i huset?

Min vän och hennes sambo ska flytta isär. Dom har köpt hus ihop och har två barn. Han har inte varit föräldraledig och hon har inte fått jobba för han vill inte ta hand om barnen. Han säger nu att hon ska få full vårdnad om barnen och att hon inte ska ha ett öre av hans pengar eller huset för han har betalt. Men har hon inte rätt till hälften av huset och allt i det? Dom har heller inte skrivit nåt samboavtal innan dom flyttade ihop. Tacksam för svar.

Hej och tack för din fråga!

Enligt sambolagen så är det sambornas gemensamma bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning som som ska delas mellan samborna vid ett uppbrott.

När samboförhållandet upphör skall på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelningen skall göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde.

Eftersom du skriver att din vän och hennes sambo köpte huset ihop så köptes det antagligen med syftet att användas som deras gemensamma bostad, om så är fallet ska husets värde delas mellan dem i bodelningen.
Samma sak gäller bohaget (saker i huset). Det bohag som köptes och är avsett att användas i det gemensamma hemmet ska delas mellan dem i bodelningen.

Vid fler frågor är du välkommen att kontakta oss.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online