Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Har sjukhus en skyldighet att rapportera promillehalt till polisen?

Datum: 26/10/2021

Hej,

Jag var med om en olycka för cirka 3 veckor sedan. Jag körde utan lov min pojkväns fyrhjuling. Under dagen hade jag druckit 2 cider och en öl. Jag skulle fara till en kompis på eftermiddagen/kvällen och tog då fyrhjulingen. Jag började köra mot min vän och hann uppfatta att någonting som såg ut som ett lite mindre djur sprang över vägen. Jag väjde för den och efter det minns jag inte mer förrän jag vaknade på Iva. Jag vet att det var fel att låna fyrhjulingen och nu i efterhand skulle jag ju aldrig satt mig i den, även om jag inte hade druckit så mycket. Polis, brandkår och ambulans kallades till platsen och ambulans kom först. När polisen kom dit visste de inte vad de hade åkt på, utan förhörde min väninna som hade ringt 112 efter att hon hittat mig. Vad jag hört så kunde inte polisen ta något utandningsprov från mig eftersom mina skador var för svåra.

Om det togs ett blodprov på sjukhuset, har sjukhuset då en skyldighet att rapportera promillehalten till polisen?

Hej och tack för din fråga,

Sjukhuset är inte skyldiga att rapportera promillehalten till polisen. Sjukhuset är dessutom bundna av sekretess och får inte lämna personliga uppgifter om dig till polisen. Även om det skulle finnas misstankar om att du har gjort dig skyldig till rattfylleri får sjukhuset alltså inte lämna uppgifter om din promillehalt till polisen. Sjukhuset får endast lämna sådana uppgifter i vissa fall, och då krävs det att det handlar om ett brott som kan ge ett högre straff än vad rattfylleri kan.

Enda gången sjukvården är skyldig att lämna uppgifter till polisen är när läkare bedömer att en person är olämplig att ha skjutvapen.[1] I övrigt är sjukvårdspersonal bundna av sekretess. Det innebär att det är förbjudet för sjukvården att röja uppgifter om patientens hälsotillstånd eller andra uppgifter som är av personlig art. Både dokumenterade uppgifter och uppgifter som sjukvårdspersonal känner till på grund av att de har hört eller sett något omfattas av sekretessen.[2]

Det finns vissa undantag från sekretessen då sjukvårdspersonal får röja sådana uppgifter, vilket dock inte innebär att sjukvården är skyldig att lämna uppgifter. Ett sådant undantag är när sjukvårdens uppgifter behövs för att polisen ska kunna förhindra eller avbryta ett brott som håller på att begås, t.ex. rattfylleri. Det gäller dock enbart i de fall brottet håller på att ske och alltså inte när det i efterhand finns misstanke om att någon har begått ett brott.[3]

Sjukvården får även lämna uppgifter till polisen och åklagare om det finns misstankar om att en person har begått ett brott som kan ge minst ett års fängelse eller om en person har försökt begå brott som kan ge minst två års fängelse.[4] Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i 6 månader, dvs. lägre än ett års fängelse.[5] Även om sjukvården har uppgifter som gör att en person är misstänkt för rattfylleri får sjukvården alltså inte lämna de uppgifterna till polisen.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 6 § vapenlagen.
[2] 25 kap. 1 § offentlighet- och sekretesslagen (OSL).
[3] 10 kap. 19 § OSL.
[4] 10 kap. 23 § första stycket p. 1-2 OSL.
[5] 4 § första stycket lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott.

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.