Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Har tingsrätten rätt att fälla mig för tredskodom om jag inte svarat efter två brev som de skickat?

Datum: 20/12/2021

Hej,

Har tingsrätten rätt att fälla mig med en tredskodom om jag inte svarat efter två brev som de skickat? Jag skulle kommit på en förhandling gällande en tvist men fick inte de brev som sägs ha skickats. Tingsrätten har även skickat e-post till mig innan detta som jag har sett men inte svarat på.

Hej och tack för din fråga,

När en person är kallad till en rättegång har denne en skyldighet att dyka upp på rätt plats och tid enligt 44 kap 2 § Rättegångsbalken (RB). När en kallelse skickats till svaranden ska hen skriva under svarsbrevet som följer med kallelsen och skicka in till tingsrätten enligt 44 kap 7 a § RB.

Den part som har fått en tredskodom mot sig har en månad på sig att begära återvinning skriftligen enligt 44 kap 9 § RB. Processen tas därefter upp igen där den slutade. Görs begäran efter tidsfristen har man rätt att få tiden återställd om man haft laga förfall, 58 kap 11 § RB. Laga förfall innebär att någon på grund av sjukdom eller annan omständighet, som personen ej kunnat förväntas ha förutsett eller som rätten i övrigt tycker utgör en giltig ursäkt, hindrats från att ta emot kallelsen. Ansökan om laga förfall görs skriftligen till hovrätten, 32 kap. 8 § RB.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.