Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Kan Kronofogden ta min mans lön eller egendom?

Hej,

Jag har träffat en man och nu vill vi gärna gifta oss. Jag har skuldsanering och vill på inga villkor att detta ska drabba honom. Finns det något sätt man kan gå tillväga så vi kan gifta oss eller bli sambo? Vad gäller vid ett giftermål och om man vill leva som sambo? Kan Kronofogden komma och mäta ut hans lön eller egendom?

Hej och tack för din fråga.

En grundregel i svensk rätt är att ingen annan kan bli ansvarig för att betala ens skulder; skulder man dragit på sig själv ska man också själv betala. Din partner kommer alltså inte ansvara för dina skulder när ni blir sambor och eventuellt gifter er. Du behöver således inte heller vara orolig för att hans lön kan komma att drabbas för att betala din skuld.

Är man sambos eller har gift sig finns en risk att Kronofogden utmäter egendom som inte tillhör den skuldsatta eftersom Kronofogdemyndigheten utgår från att all egendom som finns i ett gemensamt hem tillhör den skuldsatta, såvida det inte kan bevisas att egendomen är samägd eller bara ägs av den andra i förhållandet, enligt 4 kap. 19 § Utsökningsbalken. Det kan således vara bra att spara kvitton och andra handlingar som kan vara av betydelse vid bedömning av vem som äger tillgångarna.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online