Ersättning efter trafikolycka

Hej,

Min sjuåriga dotter blev påkörd av en bil för ett par månader sedan. Hennes ben opererades och hon har nu tre skruvar i benet. Hon behövde vara på sjukhuset i åtta dagar och fick därefter ha gips i två månader.  Min dotter har fortfarande ont och svårt att gå. Hon går till sjukgymnasten och använder kryckor. Trafikförsäkringen betalade henne 5 000 kr. Jag undrar vad som är en rimlig summa för sveda och värk och vad som händer om min dotter kommer få svårigheter i framtiden på grund av olyckan.

Hej och tack för din fråga.

Den som drabbas av personskada i biltrafik har som huvudregel rätt till trafikskadeersättning, 8 § 1 st trafikskadelagen. Det finns även möjlighet att kräva skadestånd enligt allmänna skadeståndsrättsliga regler för personskada, men den skadelidande kan inte få dubbel ersättning, 18 § 1 st trafikskadelagen.

Efter att den skadade anmält skadan ska försäkringsbolaget påbörjas en utredning. Trafikförsäkringen omfattar bland annat ersättning för kostnader i samband med skadetillfället, sveda och värk, inkomstbortfall, ärr och bestående men. Det sistnämnda kräver i regel att en läkare skrivit ett intyg som innehåller ett uttalande om skadorna.

När det gäller sveda och värk syftar den till att kompensera för lidande och obehag under den akuta sjuktiden. Ersättningen storlek beror bland annat på vårdtiden och vilken typ av vård som varit nödvändig. Ersättningen styrs av trafikskadenämndens schablontabeller för det år skadan inträffade.

Är man inte nöjd med försäkringsbolagets beslut går det att begära prövning hos trafikskadenämnden.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas