Hur beräknas bodelningsvärdet på en bostad?

Hej!

Jag och min sambo ska separera och vi har bestämt att jag ska lösa ut henne från vårt gemensamma boende men hur räknar vi fram vilken summa jag ska lösa ut henne för?

Bostaden är en villa där vi idag står för hälften var, huset köptes för 800.000 kr 2007, blev värderad till 1,8 miljoner kr hösten 2016 och är idag belånad till 1,1 miljoner kr.

Hej och tack för din fråga,

Vid bodelning när ni är sambos är det den gemensamma bostaden och gemensamt bohag som införskaffats för gemensamt bruk som ingår enligt sambolagen. Bostaden ska räknas med om det varit er gemensamma permanenta bostad och det spelar då ingen roll hur mycket pengar ni betalat var vid köpet utan ni äger halva bostaden var. Detta då ni inte avtalat bort sambolagen genom ett samboavtal. Från marknadsvärdet på bostaden ska ni dra av en så kallad fiktiv reavinstskatt i och med att ni inte säljer bostaden nu samt ett fiktivt mäklararvode. Reavinstskatten är 22 % av vinsten som ni gör på bostaden. Därefter dras lånen bort från den återstående summan. Summan som återstår efter det delas på hälften och är den summa som du ska lösa ut henne med.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas