Hon slutar inte att förfölja mig, vad ska jag göra?

Hej,

Jag gjorde slut med min flickvän för över ett år sedan men hon slutar inte att kontakta mig. Hon kan ringa flera gånger om dagen och skickar massor av sms under nätterna. Hon har också åkt runt vårt hus och spionerat på mig och min nya sambo. Jag har sagt till henne att jag inte vill ha någon kontakt men hon verkar inte förstå det. Vad kan jag göra för att få slut på terrorn?

Tack för din fråga!

Om man hamnar i en sådan här situation är det bästa att gå till polisen eller kontakta Åklagarmyndigheten och ansöka om kontaktförbud. Berätta för dem om trakasserierna och visa upp alla sms som du har fått. Om du har möjlighet så visa även polisen en lista på de samtal som din före detta flickvän har ringt till dig. Den som har fått ett kontaktförbud får varken kontakta, besöka, ringa, skicka sms eller förfölja den som skyddas av förbudet.

Om hon skulle överträda ett kontaktförbud kan hon dömas till böter eller fängelse. Ett kontaktförbud gäller högst ett år i taget men kan förlängas efter ny ansökan. Du kan även polisanmäla henne för olaga förföljelse. Den som gör sig skyldig till olaga förföljelse riskerar att dömas till fängelse i upp till fyra år.

Vänliga Hälsningar

Zeijersborger & Co.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.