Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hon slutar inte att förfölja mig, vad ska jag göra?

Hej,

Jag gjorde slut med min flickvän för över ett år sedan men hon slutar inte att kontakta mig. Hon kan ringa flera gånger om dagen och skickar massor av sms under nätterna. Hon har också åkt runt vårt hus och spionerat på mig och min nya sambo. Jag har sagt till henne att jag inte vill ha någon kontakt men hon verkar inte förstå det. Vad kan jag göra för att få slut på terrorn?

Tack för din fråga!

Om man hamnar i en sådan här situation är det bästa att gå till polisen eller kontakta Åklagarmyndigheten och ansöka om kontaktförbud. Berätta för dem om trakasserierna och visa upp alla sms som du har fått. Om du har möjlighet så visa även polisen en lista på de samtal som din före detta flickvän har ringt till dig. Den som har fått ett kontaktförbud får varken kontakta, besöka, ringa, skicka sms eller förfölja den som skyddas av förbudet.

Om hon skulle överträda ett kontaktförbud kan hon dömas till böter eller fängelse. Ett kontaktförbud gäller högst ett år i taget men kan förlängas efter ny ansökan. Du kan även polisanmäla henne för olaga förföljelse. Den som gör sig skyldig till olaga förföljelse riskerar att dömas till fängelse i upp till fyra år.

Vänliga Hälsningar

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online