Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur ansöker jag om skilsmässa?

Datum: 07/01/2022

Hej,

Jag vill ansöka om äktenskapsskillnad. Hur går jag till väga?

Hej och tack för din fråga,

Vid skilsmässa bör först en ansökan om skilsmässa lämnas in till tingsrätten.[1] Tingsrätten upplöser äktenskapet genom dom.

Det finns två typer av ansökan, gemensam och enskild. Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad innebär att båda parter är överens och båda skriver under ansökan. Enskild ansökan betyder att det endast är ena parten som vill skilja sig och att ansökan skrivs då bara under av ena parten och skickas in till tingsrätten. Tingsrätten informerar därefter den andra maken.

Efter ansökan inkommit till tingsrätten kommer en betänketid på minst sex månader.[2] Vill exempelvis bara en av makarna att äktenskapet ska upplösas, har den makten rätt till äktenskapsskillnad endast efter betänketiden.[3] Det finns ett undantag som innebär en rätt till äktenskapsskillnad utan betänketid och gäller om makarna levt åtskilda i minst två år.[4]

Om äktenskapsskillnad fortfarande är aktuellt efter betänketiden löpt ut behöver parterna meddela tingsrätten. Om tingsrätten inte meddelas inom ett år avskrivs ärendet.[5] Den dag domen på äktenskapsskillnad vinner laga kraft, är äktenskapet upplöst.[6]

Vid en skilsmässa ska en bodelning genomföras.[7]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 5 kap. 1 – 2 §§ ÄktB.
[2] 5 kap. 3 § ÄktB.
[3] 5 kap. 2 § ÄktB.
[4] 5 kap. 4 § ÄktB.
[5] 5 kap. 3 § ÄktB.
[6] 5 kap. 6 § ÄktB.
[7] 9 kap. 1 § ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.