Hur avsäger jag mig mitt arv?

Hej,

Min farfar har avlidit och lämnat ett arv åt mig. Jag vill inte ha det. Hur gör jag för att avsäga mig mitt arv från farfar?

Hej och tack för din fråga,

Bestämmelser om arv och testamente finns i Ärvdabalken (ÄB).

Enligt 17 kap. 2 § ÄB framgår att en arvinge har rätt att avsäga sig sin rätt till arv. Det framgår enligt bestämmelsen att en sådan avsägelse ska göras genom ett skriftligt avtal med arvlåtaren. Följden av att en arvinge avsagt sig sin rätt till arv innebär att man inte längre en arvinge. Den del av kvarlåtenskapen som skulle ha tillfallit arvingen fördelas då som om arvingen avlidit före arvlåtaren. En avsägelse av detta slag gäller även arvingens avkomlingar, om inget annat framgår av avtalet eller omständigheterna i övrigt.

Vanligtvis görs en arvsavsägelse genom en anteckning i ett befintligt testamente, där den arvsberättigade kan godkänna att denna inte kommer få ärva något. Om det inte finns något befintligt testamente upprättat är det tillräckligt att i ett dokument undertecknat av arvingen och arvlåtaren skriva att arvingen avsäger sig sin rätt till arv.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.