Hur avsäger jag mig mitt arv?

Hej,

Hur gör jag för att avsäga mig mitt arv från farfar?

Hej och tack för din fråga,

Bestämmelser om arv och testamente finns i Ärvdabalken (ÄB).

Enligt 17 kap. 2 § ÄB framgår att en arvinge har rätt att avsäga sig sin rätt till arv. Det framgår enligt bestämmelsen att en sådan avsägelse ska göras genom ett skriftligt avtal med arvlåtaren. Följden av att en arvinge avsagt sig sin rätt till arv innebär att man inte längre en arvinge. Den del av kvarlåtenskapen som skulle ha tillfallit arvingen fördelas då som om arvingen avlidit före arvlåtaren. En avsägelse av detta slag gäller även arvingens avkomlingar, om inget annat framgår av avtalet eller omständigheterna i övrigt. Läs mer om den legala arvsordningen.

Vanligtvis görs en arvsavsägelse genom en anteckning i ett befintligt testamente, där den arvsberättigade kan godkänna att denna inte kommer få ärva något. Om det inte finns något befintligt testamente upprättat är det tillräckligt att i ett dokument undertecknat av arvingen och arvlåtaren skriva att arvingen avsäger sig sin rätt till arv.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas