Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hur delar man upp vinst eller förlust vid försäljning av bostad?

Hej,
Hur delar man upp vinst eller löser förlust vid försäljning av gemensam bostad vid en skilsmässa? En person har lagt in 3 miljoner kontant i köpet och den andra 1 miljon.

Hej och tack för din fråga,

När man skiljer sig ska en bodelning göras enligt 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken. I en bodelning ingår makarnas giftorättsgods, 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken. Om bostaden är giftorättsgods spelar det ingen roll vem som har betalat mest vid inköpet av huset, vinsten kommer att delas lika mellan makarna. Skulle försäljningen resultera i förlust kommer även denna delas lika mellan makarna. Som huvudregel gäller att makarna själva står för sina skulder. Om någon av makarna skuld skulle överstiga dennes tillgång kommer denne make ingå med ett nollvärde i bodelningen, skulden övergår alltså inte till den andra makan.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online