Kan jag få ersättning från polisen om de förstört min egendom?

Hej,

Jag blev hämtad av 3 st poliser som gjorde husrannsakan hos mig. De tog min MacBook Pro 17, Iphone 6 och en Ipad Air  i beslag och jag fick sitta inne. När jag kom ut tog det en vecka innan jag fick tillbaka Min MacBook Pro. Den fungerade.
Men jag fick inte tillbaka det plånboksfodral som jag hade till min Iphone 6 där det även låg 6 st 500-kronorssedlar, vilket inte hade något med brottet som jag var misstänkt för att göra. Det var mina socialbidrags pengar samt min flickväns. Efter två veckor fick jag tillbaka min Iphone 6 och Ipad Air. Till synes oskadda men dom fungerade inte alls utan är helt döda.

Får polisen ha sönder dessa saker under utredningen? Kan man få ersättning för dem?

Hej och tack för din fråga,

Du får rikta skadeståndsanspråk mot polisen.

Om ett föremål skäligen antas ha betydelse för en utredning om brott får polisen beslagta föremålet.[1] I ditt fall kan det således innebära att polisen har rätt att beslagta din egendom om egendomen kan antas ha betydelse för utredning om brott.

Beslagtagen egendom ska vårdas väl.[2] Det finns dock ingen sanktion i RB för försummelser av denna skyldighet. Bestämmelsen och dess motsvarigheter på annat håll sanktioneras istället genom stadgandet om det allmännas skadeståndsansvar.[3] Staten ska ersätta sakskada, som vållas genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande staten eller kommunen svarar för.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

[1] 27 kap. 1 § RB.
[2] 27 kap. 10 § 3 st. RB
[3] 3 kap. 2 § SkL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.