Hur får jag mina fotoalbum efter en skilsmässa?

Hej,

Min före detta man ger mig inte de ägodelar som jag anser är mina. Mitt största intresse i livet har alltid varit fotografering. Jag har ca 50 album med bilder som jag själv tagit, redigerat och framkallat. Min man har aldrig visat intresse för mina bilder. Han har ändå behållt 15 album som jag inte får. Hur ska jag göra för att få fotoalbumen?

Hej och tack för din fråga,

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas genom bodelning vilket framgår av 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken. I en bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå enligt 10 kap. 1 §.  Enligt 10 kap. 2 § får man från bodelningen undanta kläder och andra föremål som man har uteslutande till sitt personliga bruk. Eventuellt kan man argumentera för att fotografierna ska undantas bodelningen genom den paragrafen.

Om fotografierna anses vara giftorättsgods och ska ingå i en bodelning kan du ändå rätt att få dessa på din lott enligt 11 kap. 7 §. Det är endast värdet på egendomen som ingår i en bodelning och man kan därför behöva utge hälften av värdet till den andra maken.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.