fbpx

Hur får jag mina fotoalbum efter en skilsmässa?

Hej,
Min före detta man ger mig inte de ägodelar som jag anser är mina. Mitt största intresse i livet har alltid varit fotografering. Jag har ca 50 album med bilder som jag själv tagit, redigerat och framkallat. Min man har aldrig visat intresse för mina bilder. Han har ändå behållt 15 album som jag inte får. Hur ska jag göra för att få fotoalbumen?

Hej och tack för din fråga,

När ett äktenskap upplöses ska makarnas egendom fördelas genom bodelning vilket framgår av 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken. I en bodelning ska makarnas giftorättsgods ingå enligt 10 kap. 1 §.  Enligt 10 kap. 2 § får man från bodelningen undanta kläder och andra föremål som man har uteslutande till sitt personliga bruk. Eventuellt kan man argumentera för att fotografierna ska undantas bodelningen genom den paragrafen.

Om fotografierna anses vara giftorättsgods och ska ingå i en bodelning kan du ändå rätt att få dessa på din lott enligt 11 kap. 7 §. Det är endast värdet på egendomen som ingår i en bodelning och man kan därför behöva utge hälften av värdet till den andra maken.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas