Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur får jag tillbaka mina saker från mitt ex?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag har saker kvar hos mitt ex som jag bett att få tillbaka, värdet ligger runt 5000:- totalt men hen vägrar lämna tillbaka det och låter inte mig hämta dem. Har jag rätt att åka dit och hämta dem? Har jag rätt till ersättning för skadade eller slängda föremål?

Hej och tack för din fråga,

Din före detta sambo får inte förfoga över dina saker eller hindra dig från att hämta dem. Den som utan lov förfogar över egendom som denne har i sin besittning, men som tillhör någon annan, kan göra sig skyldig till olovligt förfogande.[1] Din före detta sambo kan alltså göra sig skyldig till brott genom sitt handlande.

Respektive part ska ha rätt till att förfoga över sina tillhörigheter. Man riskerar dock att dömas till hemfridsbrott om man olovligen går in i den andras bostad för att hämta sina saker.[2]

Om en part inte lämnar ifrån egendom som tillhör den andra, kan man ansöka om handräckning hos Kronofogden. Ansökningsavgiften är 300 kr, men denna kan man ansöka om att motparten ska ersätta. Den som ansöker om handräckning ska kunna styrka att egendomen är dennes genom till exempel bodelningsavtal eller kvitton.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 10 kap. 4 § BrB.
[2] 4 kap. 6 § BrB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.