Hur får jag tillbaka pengarna som jag lånade ut till min kompis?

Hej,

I vintras lånade jag ut 15 000 kr till en god vän som hamnat i knipa. Hans värmepump hade gått sönder och han behövde pengar för att kunna laga den. Nu när jag begärde att få mina pengar tillbaka, så påstår han att han har fått dem av mig. Tyvärr litade jag på honom så vi skrev inte något avtal. Vad kan jag göra för att få honom att betala tillbaka det han är skyldig mig? Känner mig besviken och jag behöver pengarna. Dessutom har jag förlorat en bra vän.

Hej och tack för din fråga,

För att få tillbaka dina pengar kan du vända dig till domstolen som får pröva saken. Då beloppet det rör sig om är under ett halvt basbelopp, kommer ärendet att hanteras som ett så kallat småmål. Det innebär att var part står för sina rättegångskostnader och oftast brukar även var part föra sin egen talan, det vill säga att man inte har en jurist eller advokat med sig i domstolen.

Det rätten har att ta ställning till är om det är bevisat att det har varit fråga om ett lån eller en gåva. Huvudregeln är att den som påstår sig ha lånat ut pengar, också är den som har bevisbördan. Men det har även hänt att domstolen istället lägger bevisbördan på mottagaren när det gäller lån och gåvor. Jag tycker att du ska kontakta en advokat och gå igenom saken. Fundera även på om det finns några vittnen till er överenskommelse, eller om du kan visa att det skett överföringar mellan era konton som styrker att det har varit fråga om ett lån. Troligen kommer rätten att göra en samlad bedömning av alla omständigheter och det är svårt att säga nu på vilka grunder de kommer att fatta sitt beslut.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.