Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur får jag tillbaka min snöslunga?

Datum: 22/02/2023

Hej,

I vintras lånade jag ut min snöslunga till en bekant. Tyvärr är vår relation inte den bästa i dag och flera gånger har jag bett om att få tillbaka snöslungan, men utan resultat. Nu är det dessutom så att grannen har flyttat till en annan stad och jag är rädd för att jag aldrig kommer få tillbaka snöslungan. Hur ska jag göra? Den kostade över 12 000 kr!

Hej och tack för din fråga,

Det första du bör göra är att skriftligen begära att du ska få tillbaka snöslungan. Om du trots skriftligt krav inte får tillbaka den, kan du ansöka om handräckning hos Kronofogdemyndigheten.[1] I ansökan ska du skriva vad det är du vill att din bekanta ska göra och varför, det vill säga att hen ska återlämna snöslungan eftersom den tillhör dig och du har begärt att få tillbaka den.[2] Kronofogden kommer inte att pröva om du har rätt att få tillbaka snöslungan. Istället kommer de att skicka ett brev till den person som man begär ska återlämna egendomen (svaranden), som hen ska svara på.[3]

Om svaranden lämnar tillbaka egendomen efter att hen fått brevet från Kronofogden, ska du ta tillbaka din ansökan. I det fall svaranden inte svarar på brevet tar Kronofogden ett beslut om att personen ska lämna tillbaka snöslungan.[4] När Kronofogden har fattat ett sådant beslut (ett utslag om handräckning) kan Kronofogden verkställa det, det vill säga åka och hämta den.[5] Om svaranden däremot invänder att hen inte vill lämna tillbaka egendomen, kan du ta ställning till om du vill att ansökan ska lämnas över till domstol.[6] Då kommer du behöva bevisa att egendomen tillhör dig.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 3 § första stycket p. 2 LBH
[2] 10 § Lag om betalningsföreläggande och handräckning (LBH)
[3] 25 § LBH
[4] 42 § första stycket LBH
[5] 45 § LBH och 2 kap. 1 § tredje stycket utsökningsbalken
[6] 33 § LBH

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.