Hur får jag tillbaka vårdnaden av mitt barn?

Hej,

För 10 år sedan fick jag en son. Hans mamma vägrade att ge mig gemensam vårdnad om honom, så jag hade istället umgängesrätt fram till att han blev tre år. Därefter började mammans familj komma med bortförklaringar så att jag inte kunde träffa honom längre. Kort efter det hamnade han hos socialtjänsten för att hans mamma misskötte honom, vilket jag som vanligt fick reda på genom släktingar. Jag började ringa runt och fick tyvärr inte reda på så mycket, men soc sa att han mådde bra och hade det bra där han var. Efter det har jag inte fått reda på någonting nytt.

Min sons mamma bråkade och följde efter mig ett tag. Hon skickade även folk efter min nya fru som, när hon var gravid med vårt första barn, blev påhoppad av tre killar. Då fick jag nog och spårade upp mammans nya adress och åkte dit. Efter det slutade hon bråka. Nu vill jag ha vårdnaden om vår son, problemet är dock att jag inte har vågat träffa honom ännu. Jag vet inte riktigt varför jag inte har vågat, jag antar att jag är rädd att soc och hans mamma har lurat i honom massa skräp om mig under alla dessa år. Hur kan jag få tillbaka vårdnaden om min son?

Med vänlig hälsning,
en pappa som vill börja någonstans.

Hej och tack för din fråga.

Jag tycker du ska försöka få igång ett umgänge som med tiden kanske trappas upp. Om mamman inte medger att du träffar barnet tycker jag du ska ta hjälp av en advokat som kan få saken prövad av domstol. Huvudregeln är att barn har rätt till båda sina föräldrar och att det bästa för barnet är om vårdnaden utövas gemensamt. Om du beviljas rättshjälp eller rättsskydd blir det inte särskilt dyrt att ta hjälp av en advokat.

Läs mer om LVU här.

Med vänlig hälsning
Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas