Mitt ex har ensam vårdnad om vår son, men nu har han omplacerats av socialtjänsten. Kan jag då få vårdnaden istället?

Hej,

För 10 år sedan fick jag en son. Hans mamma vägrade att ge mig gemensam vårdnad om honom, så jag hade istället umgängesrätt fram till att han blev tre år. Därefter började mammans familj komma med bortförklaringar så att jag inte kunde träffa honom längre. Kort efter det hamnade han hos socialtjänsten för att hans mamma misskötte honom, vilket jag som vanligt fick reda på genom släktingar. Jag började ringa runt och fick tyvärr inte reda på så mycket, men soc sa att han mådde bra och hade det bra där han var. Efter det har jag inte fått reda på någonting nytt.

Min sons mamma bråkade och följde efter mig ett tag. Hon skickade även folk efter min nya fru som, när hon var gravid med vårt första barn, blev påhoppad av tre killar. Då fick jag nog och spårade upp mammans nya adress och åkte dit. Efter det slutade hon bråka. Nu vill jag ha vårdnaden om vår son, problemet är dock att jag inte har vågat träffa honom ännu. Jag vet inte riktigt varför jag inte har vågat, jag antar att jag är rädd att soc och hans mamma har lurat i honom massa skräp om mig under alla dessa år. Hur kan jag få tillbaka vårdnaden om min son?

Hej och tack för din fråga,

Jag tycker att du inledningsvis ska försöka se till att få igång ett umgänge med din son, som med tiden kan trappas upp. Om du inte har haft kontakt med din son på flera år är det bra med ett fungerande umgänge innan man lyfter frågan om vårdnad.

Du beskriver att din son omhändertagits av socialtjänsten. Det framkommer inte om vårdnaden om honom alltjämt utövas av hans mamma eller om det finns en särskilt förordnad vårdnadshavare. Ett barns förälder, en särskilt förordnad vårdnadshavare samt en tillfällig vårdnadshavare har alla ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt som möjligt tillgodoses.[1] Om du vill umgås med din son kan du väcka talan hos tingsrätten, som sedan kan fatta ett beslut.[2] I stämningsansökan kan du också yrka på gemensam vårdnad. För att öka chanserna att domstolen beslutar om delad vårdnad är det dock bra om umgänget först kommit igång. Även om din son står under vårdnad av en särskilt förordnad vårdnadshavare eller av en tillfällig vårdnadshavare, kan du väcka talan om ändring i vårdnaden. Rätten får då besluta om vårdnaden om er son ska flyttas över till dig.[3]

Om du väljer att få saken prövad i domstol rekommenderar vi att du tar hjälp av ett kunnigt ombud. Om du är intresserad av att anlita någon av våra jurister eller advokater är du välkommen att kontakta oss på 010-33 33 888 eller boka en konsultation online.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 6 kap. 15 § Föräldrabalken (FB)
[2] 6 kap. 15 a § FB
[3] 6 kap. 10 § FB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.