Hur får man permanent uppehållstillstånd som anställd?

Hej,

Min vän har haft uppehållstillstånd ett bra tag nu, men inte permanent uppehållstillstånd. Hon kom hit som flykting för ungefär tre år sedan och har sedan dess jobbat i lite olika affärer. Vad krävs för att hon ska få permanent uppehållstillstånd?

 

Hej och tack för din fråga,

Om sökande visar att man kan försörja sig själv som anställd eller egen företagare kan man få permanent uppehållstånd. Det gäller även dennes familjemedlemmar som har tillstånd som anhöriga till den sökande och som ansöker om förlängning tillsammans med den sökande.

För att kunna få ett permanent uppehållstillstånd som anställd eller egen företagare krävs att vissa krav är uppfyllda.

 • Sökande har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen
 • Sökande är minst 25 år gammal, eller kan visa att sökande har avslutat en gymnasieutbildning i Sverige eller motsvarande utländsk utbildning
 • Sökande har en tillräckligt stor inkomst för att försörja sig på anställning eller eget företag (man kan räkna samman inkomsten från flera anställningar och/eller eget företag)
 • Sökandes lön, försäkringsskydd och övriga anställningsvillkor inte är sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen
 • Sökandes anställning inte är subventionerad med någon form av statligt bidrag, till exempel introduktionsjobb
 • Sökandes anställning är varaktig, det vill säga att man har fast anställning eller avtal om minst två års anställning
 • Sökandes arbetsgivare har anmält anställningen till Skatteverket
 • Sökande har börjat sin anställning senast den sista dagen på sitt tidsbegränsade uppehållstillstånd
 • Sökande har nödvändiga tillstånd och eventuella licenser eller legitimationer för att utöva ditt yrke (till exempel läkarlegitimation eller taxikörkort).

Om sökande vill ansöka om permanent uppehållstillstånd eftersom denne kan försörja sig genom eget företag finns ytterligare krav.

Om man får permanent uppehållstillstånd har man rätt att bo och arbeta i Sverige på samma villkor som alla andra som är bosatta här. Det permanenta uppehållstillståndet gäller så länge man bor i Sverige. Som bevis för sitt uppehållstillstånd får man ett uppehållstillståndskort.

Det permanenta uppehållstillståndet kan återkallas om man flyttar från Sverige. Om man däremot anmäler till Migrationsverket att man vill behålla sitt permanenta uppehållstillstånd kan man vara utomlands i upp till två år utan att tillståndet påverkas.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

 • Vägledning inom aktuellt rättsområde
 • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
 • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.