Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur får vi hem vår dotter som är frivilligt placerad i familjehem?

Datum: 19/11/2021

Hej,

Vi har en dotter som är frivilligt placerad i familjehem sedan några år tillbaka. Hur går vi tillväga om vi nu vill få hem henne?

 

Hej och tack för din fråga,

Socialnämnden ansvarar för god vård gällande barn som vårdas i familjehem. Enligt 6 kap 7 § socialtjänstlagen (SoL) ska nämnden medverka till att barnen får god vård och fostran och i övrigt gynnsamma uppväxtförhållanden.

Är ett barn placerat enligt SoL är vårdformen frivillig och innebär att föräldrarna när som helst kan begära att ta hem barnet och därmed upphöra med vården. Enligt 6 kap. 8 § SoL ska socialnämnden minst en gång var sjätte månad överväga om vården fortfarande behövs och hur vården bör inriktas och utformas.

Enligt 1 kap. 2 § SoL är det barnets bästa som ska beaktas när placering av barn ska övervägas. Vidare ska det övervägas om barnet kan tas emot av någon anhörig eller annan närstående i första hand vid en ett sådant övervägande enligt 6 kap 5 § SoL. Reglerna stadgar en återföreningsprincip som handlar om att ett barn efter en tids placering, i regel ska återvända till sin ursprungsfamilj och därför bör placeras så nära hemmet som möjligt för att kunna upprätthålla kontakten med hemmet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.