Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Hur får vi ut sonens skadestånd?

Hej,

En kväll för ett tag sedan när min son var ute på krogen, blev han attackerad av en okänd kille. Tingsrätten har bestämt att killen som slog min son skall betala skadestånd men trots att det har gått en vecka sedan domen kom, har min son inte fått några pengar. Hur gör vi nu? Måste vi själva kontakta killen och begära pengarna från honom? Det känns lite otrevligt.

Hej och tack för din fråga!

Innan din son kan få ut sin ersättning måste domen vinna laga kraft; det vill säga att tiden för överklagande har gått ut. Detta sker tre veckor efter det att domen meddelades och fram till det datumet kan den alltså överklagas. Om killen som fälldes för misshandel överklagar domen, så kan din son inte kräva ut skadestånd förrän det fastställts även av hovrätten att killen skall betala skadestånd. Den domen måste också först vinna laga kraft men ni har rätt till dröjsmålsränta på ersättningen från den dag då brottet begicks.

Ofta är det så att den som begått brottet inte har vare sig lust eller möjlighet att betala skadestånd. Staten hjälper därför till så att domar med skadestånd till privatpersoner automatiskt går till kronofogden. De kontaktar då den som har rätt till skadeståndet och frågar om man vill ha hjälp att få ut det. Processen hos kronofogden är gratis för brottsoffer. Går det inte den vägen får man sedan, när kronofogden konstaterat att det inte finns några pengar att hämta, kontakta sitt försäkringsbolag. Kan man av någon anledning inte få ut pengarna från sitt försäkringsbolag, får man till sist vända sig till brottsoffermyndigheten och begära ersättning därifrån.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co.

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online