Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur fördelas arvet om man är ett gift par med särkullsbarn?

Datum: 28/08/2020

Hej,

Min kompis är efterlevande i ett giftemål. Det har skett en uppdelning av deras giftemål, alltså en bodelning. Den avlidne mannen hade ca 2 miljoner kr sammanlagt. Den avlidne var gift men han hade två särkullsbarn. Dessa barn vill nu ha ut sitt arv. Är det okej?

Hej och tack för din fråga,

Särkullsbarnen har rätt att få ut sitt arv direkt vid en förälders död. Det finns dock ett visst skydd för den kvarlevande maken.

Efter ett dödsfall ska en bouppteckning och därefter ett arvsskifte göras. Eftersom den avlidne personen var gift ska en bodelning göras först. Mellan makar finns två former av egendom; giftorättsgods och enskild egendom. En makes egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom.[1] Det är värdet av makarnas samlade giftorättsgods, efter avdrag för skulderna, som ingår i bodelningen och som delas lika mellan makarna.

Den avlidne makens del av giftorättsgodset utgör dennes kvarlåtenskap och delas upp mellan dennes barn. Om den avlidne maken har särkullbarn har de rätt att få ut sitt arv direkt, medan den efterlevande maken ärver före gemensamma barn.[2] Om särkullbarnen vill kan de avstå från sin del av arvet så att det i stället tilldelas den efterlevande maken.[3] Den efterlevande maken har ett visst skydd mot den avlidne makens särkullbarn. Den efterlevande maken har rätt att vid bodelningen erhålla egendom som motsvarar minst 4 gånger det fastställda prisbasbeloppet.[4] Den efterlevande maken kan även begära att behålla sitt giftorättsgods genom att påkalla jämkning.[5] Genom att påkalla jämkning kan den efterlevande maken skydda sin egendom mot den avlidne makens särkullbarn och testamentstagare. Regeln är utformad som en ovillkorlig rätt för den efterlevande maken att behålla sitt giftorättsgods som sin andel vid bodelningen.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § ÄktB.
[2] 3 kap. 1 § 1 st. ÄB.
[3] 3 kap. 9 § ÄB
[4] 3 kap. 1 § 2 st. ÄB
[5] 12 kap. 2 § ÄktB

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.