Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Hur fungerar det med gåvor mellan gifta?

Datum: 28/12/2021

Hej,

Jag har en dyr tavla, värd ca 100 000 kr. Jag vill ge den i gåva till min fru. Är det bara att ge den till henne eller måste jag bevisa gåvan på något sätt? Hur gör man om till exempel Kronofogden vill kräva ut den?

Hej och tack för din fråga,

När det handlar om gåvor mellan makar så tillämpas Äktenskapsbalken (ÄktB).

En gåva mellan makar blir gällande om vad som gäller för fullbordande av gåva i allmänhet har iakttagits eller om gåvan har registrerats enligt 8 kap. 1 § st. 1. Bestämmelser om när en gåva som avser lös egendom är att anse som fullbordad finns i 2–4 §§ lagen angående vissa utfästelser om gåva. Beträffande gåva av fast egendom, se 4 kap. 29–31 §§ Jordabalken.

För att en gåva ska vara sakrättsligt skyddad, det vill säga skyddad mot tredje man t.ex. Kronofogden så krävs det att den registrerats. Om den inte registrerats så är den inte sakrättsligt skyddad vilket innebär att den får utmätas av Kronofogden. Registreringen får verkan från den dag då ansökan om registrering gjordes enligt 16 kap. 4 §. Registreringen kan ersätta kraven på tradition och denuntiation som krävs för att få en gåva sakrättsligt skyddad.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.