Fråga advokaten

  • Jag vill att ni kontaktar mig på telefonnummer:

Till alla frågor Ställ en fråga

Hur går det till när den ena maken ska lösa ut den andra ur huset?

Hej
Jag har en kvinnlig vän som skall skilja sig, hon och hennes man köpte ett hus tillsammans får ganska länge sedan de gav 750 000
Detta hus är nu betalt och båda är skuldfria. Huset är idag värderat till 4 200 000. Min fråga är då, mannen skall bo kvar och alltså lösa ut henne hur räknar hon ut sin del ? hon skall också betala 22% i skatt är dom 22% räknat på det belopp hon får eller räknas det på hela reavinsten

Hej och tack för din fråga!

Enligt 8 kap 2 § inkomstskattelagen gäller att inkomster som en person förvärvar genom arv, bodelning, testamente eller gåva är skattefria, således behöver din vän inte betala skatt för pengarna som hon får av sin före detta man när han köper ut henne. Därför får de istället räkna med en fiktiv reavinstskatt från den vinsten som skulle ha uppkommit om de sålt bostaden eftersom att ingen försäljning sker i realiteten. Skatten är precis som du nämner i din fråga 22 % och därefter delas summan som finns kvar i två delar, din väns del respektive hennes före detta mans del av bostadens värde.

Hoppas att detta besvarar din fråga. Om du eller din vän vill veta mer får ni gärna kontakta oss för att boka ett inledande möte.

Vänliga hälsningar

Zeijersborger & Co

Fråga Advokaten är inte är att likställa med kvalificerad rådgivning. Svaret baseras på den vid tidpunkten gällande lagstiftningen och vi ansvarar inte för eventuella felskrivningar. Är du i behov av juridisk kompetens rekommenderar vi dig att kontakta oss personligen.

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

010-33 33 888 Boka tid online