Hur går det till när den ena maken ska lösa ut den andra ur huset?

Hej,

Jag vill separera från min make. Vi köpte ett hus tillsammans får ganska länge sedan som nu är betalt och vi båda är skuldfria. Vi köpte huset för 750 000 kronor och idag är det värderat till 4 200 000 kronor. Min exmake ska bo kvar i huset och alltså lösa ut mig. Hur räknar jag ut min del? Hur hänger skatt och reavinst ihop med utköpet?

Hej och tack för din fråga,

Enligt 8 kap 2 § Inkomstskattelagen gäller att inkomster som en person förvärvar genom arv, bodelning, testamente eller gåva är skattefria, således behöver du inte betala skatt för pengarna som du får av din före detta man när han köper ut dig. Därför får ni istället räkna med en fiktiv reavinstskatt från den vinsten som skulle ha uppkommit om ni sålt bostaden, eftersom att ingen försäljning sker i realiteten. Skatten är precis som du nämner i din fråga 22 % och därefter delas summan som finns kvar i två delar, din del respektive din före detta mans del av bostadens värde.

Vänliga hälsningar
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.