Hur går jag till väga när vården inte tar mig på allvar?

Hej,

Jag har efter ett övergrepp utvecklat en fobi för gynekologiska undersökningar. Jag har försökt få gehör för detta på min kvinnoklinik inom landstingsvården utan någon förståelse från deras sida. Jag upplever att de agerar som att det inte är deras problem, att läkarna har makt över situationen och de ger mig kränkande kommentarer.

Hur kan jag gå till väga i en sådan här situation?

Hej och tack för din fråga,

När man inte är nöjd med vården finns det flera sätt att klaga och lämna synpunkter på.

I första hand ska du kontakta den vårdinrättning där du behandlats och framföra dina synpunkter. Om du upplever att de inte lyssnar eller gör något för att hjälpa dig kan du vända dig till patientnämnden i din region som finns till för att kommunicera mellan dig och din vårdgivare.

Du kan i vissa fall också vända dig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som kan bidra med råd och vägledning eller ta emot en anmälan om brister inom vården. IVO kan göra en utredning om brister i vården men då ska vårdens felbehandlande ha orsakat patientskador, fysiska eller psykiska. IVO kan även anmäla viss vårdpersonal till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Det är en statlig myndighet som prövar om personal inom hälso- och sjukvården gjort sig skyldig till fel eller försummelse i sin yrkesutövning.

Om du känner dig diskriminerad kan du anmäla incidenter till Diskrimineringsombudsmannen.

Ett annat förslag är att testa att vända dig till en annan avdelning eller vårdinrättning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.