Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur går man till väga för att få uppehållstillstånd som egenföretagare?

Datum: 07/09/2022

Hej,

Min syster som bor i Iran funderar på att flytta till Sverige tillsammans med sin familj. Tanken är att de ska starta en verksamhet här, exempelvis en restaurang, livsmedelsbutik eller något annat.

Hur går vi tillväga för att de ska kunna flytta hit?

Hej och tack för din fråga,

Din syster kan ansöka om uppehållstillstånd som egenföretagare hos Migrationsverket. Ansökan går att göra via internet. Det ställs dock höga krav på henne och den verksamhet som hon planerar att starta, för att hon och familjen ska kunna få uppehållstillstånd. Hon ska bland annat kunna försörja sig och familjen de första 2 åren och hon behöver ha en tydlig plan på hur verksamheten ska bedrivas, samt kunna visa att hon har tidigare erfarenhet av att driva eget företag.

När man är medborgare i ett land som inte är med i EU eller i EES och vill stanna mer än 3 månader i Sverige behöver man ansöka om uppehållstillstånd eller arbetstillstånd.[1] Man ska ansöka om uppehållstillstånd eller arbetstillstånd och få det beviljat, innan man reser in i Sverige.[2] För att vistas i Sverige kortare tid än tre månader kan det i stället räcka att man ansöker om visum.[3]

Om man vill flytta till Sverige för att starta verksamhet måste man alltså ansöka om uppehållstillstånd.[4] Man ansöker hos Migrationsverket om uppehållstillstånd genom att fylla i blanketter som finns på deras hemsida.

För att uppehållstillstånd ska kunna beviljas behöver man bland annat visa att man har god branscherfarenhet inom den bransch som man planerar att driva företag. Man behöver även visa att man har erfarenhet av att driva eget företag, att man har relevant kunskap i svenska och/eller engelska samt att man har tillräckligt med egna pengar för att försörja sig och sin familj under de första 2 åren i Sverige. Det finns även krav på att man ska ha ett närverk i Sverige så att verksamheten kan bedrivas, samt att man har ett trovärdigt underlag till sin budget.

Redan innan man ansöker om uppehållstillstånd behöver man som egenföretagare därför ha en tydlig plan och affärsidé för att bevisa att verksamheten kommer fungera och att man kommer kunna försörja sig i Sverige.

Man kan även ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon annan anhörig, som ett syskon. Uppehållstillstånd på grund av sådan anknytning beviljas dock enbart i undantagsfall. Det behöver i så fall finnas ett särskilt beroendeförhållande mellan personerna, som fanns redan innan anknytningspersonen flyttade till Sverige.[5] Det kan exempelvis vara att anknytningspersonen och dennes syskon ingick i samma hushåll fram till flyttning till Sverige och att personen i utlandet är ekonomiskt beroende av personen i Sverige.[6]

Om man vill flytta till Sverige för att bedriva en egen verksamhet ska man inte ansöka om arbetstillstånd. Arbetstillstånd ansöker man om när man har fått ett erbjudande om ett visst slags arbete hos en specifik arbetsgivare.[7] Man kan därför inte få arbetstillstånd för att starta egen verksamhet.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 2 kap. 5 och 7 §§ jämte 8b och 8c §§ utlänningslagen (UtlL).
[2] 5 kap. 18 § första stycket och 6 kap. 4 § UtlL.
[3] 2 kap. 3 § UtlL.
[4]  5 kap. 5 § andra stycket UtlL.
[5] 5 kap. 3a § UtlL.
[6] MIG 2007:1.
[7] 6 kap. 1 § första stycket UtlL.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.