Hur går man tillväga för att genomföra ett ägarbyte från ensamt till gemensamt ägande?

Hej,

Min man äger sedan tidigare en sommarstuga. Vi vill äga den tillsammans. Min man tänkte därför ge den till mig som gåva, 50% ägarandel i huset.  Hur går man praktiskt tillväga för att genomföra ägarbytet från ensamt till gemensamt ägande?

Hej och tack för din fråga,

Det finns olika sätt att göra detta på. Ett alternativ är att man gör en bodelning under äktenskapet eller att man upprättar en gåva mellan er makar.

I såväl bodelningsalternativet som gåvoalternativet så upprättar man en handling som ska undertecknas av makarna och därefter skickas in till Lantmäteriet för inskrivning av lagfart.

Vid bodelning måste först en bodelningsanmälan skickas in för registrering sedan gör man själva bodelningen.

När det handlar om gåvoalternativet så måste gåvan registreras för att bli giltig. En gåva mellan makar blir gällande om vad som gäller för fullbordande av gåva i allmänhet har iakttagits eller om gåvan har registrerats.

Därefter ansöker den nya ägaren om lagfart. Båda alternativen kräver registreringsavgifter och expeditionsavgift för lagfarten.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas