Helgerbjudande

Använd koden:ADVOKAT

(50% rabatt på konsultation till söndag)

Hur gör vi om sommarstugan från enskild egendom till gemensam?

Datum: 04/01/2022

Hej,

Min man äger sedan tidigare en sommarstuga. Vi vill äga den tillsammans. Min man tänkte därför ge den till mig som gåva, 50% ägarandel i huset.  Hur går man praktiskt tillväga för att genomföra ägarbytet från ensamt till gemensamt ägande?

Hej och tack för din fråga,

Det finns olika sätt att göra detta på. Ett alternativ är att man gör en bodelning under äktenskapet eller att man upprättar en gåva mellan er makar.

I såväl bodelningsalternativet som gåvoalternativet så upprättar man en handling som ska undertecknas av makarna och därefter skickas in till Lantmäteriet för inskrivning av lagfart.

Vid bodelning måste först en bodelningsanmälan skickas in för registrering sedan gör man själva bodelningen.

När det handlar om gåvoalternativet så måste gåvan registreras för att bli giltig. En gåva mellan makar blir gällande om vad som gäller för fullbordande av gåva i allmänhet har iakttagits eller om gåvan har registrerats.

Därefter ansöker den nya ägaren om lagfart. Båda alternativen kräver registreringsavgifter och expeditionsavgift för lagfarten.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.