Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur går man tillväga om båda är överens om att skriva över vårdnaden helt på den ena parten?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Hur går man tillväga om båda parterna är överens om att skriva över vårdnaden helt på den ena parten?

Hej och tack för din fråga,

Om föräldrarna är överens får de avtala om att vårdnaden av barnet ska vara gemensam eller att endast en av dem ska ha vårdnaden om barnet. För att avtalet ska bli giltigt ska det vara skriftligt och godkänt av socialnämnden, enligt 6 kap. 6 § Föräldrabalken (FB). För att göra detta kan man kontakta socialnämnden i sin kommun.

Om föräldrarna däremot inte skulle vara överens kan rätten besluta om vårdnaden för barnet enligt 6 kap. 5 § FB. Om man vill ansöka om ensam vårdad av barnet kan man lämna in en stämningsansökan till tingsrätten i den ort där barnet har sitt hemvist enligt 6 kap. 17 § FB.

Ett giltigt avtal och en dom avseende vårdnaden har samma verkan. Utgångspunkten inför alla beslut om ett barns vårdnad, boende och umgänge är att ta hänsyn till barnets bästa enligt 6 kap. 2 a § FB.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.