Hur gör jag för att få ersättning för min gamla personskada till följd av trafik?

Hej,

Jag var med om en bilolycka 2011 och uppsökte läkaren dagen därpå då jag inte kunde röra nacken. I år ramlade jag av en häst, uppsökte akuten och blev då röntgad för att se om jag fått någon skada. De upptäckte då en gammal skada från 2011 där 2 ryggkotor skadats som läkarna tror läkt fel. Jag lider konstant av värk i nacken, axlar och skulderblad sedan 2011. Jag misstänker att läkaren 2011 gjorde en felbedömning när han sa att jag bara sträckt musklerna i nacken och rekommenderade vila istället för vidare utredning. Jag har provat på akupunktur, naprapati, kiropraktik mm utan resultat.

Hur går jag tillväga för att få ersättning för detta?

Hej och tack för din fråga,

En personskada som uppkommer till följd av trafik ska anmälas till bilens försäkringsbolag för att man som skadad ska kunna få ut trafikskadeersättning enligt 8 § trafikskadelagen (1975:1 410).

I trafikskadeersättningen ingår dels ersättning för akuta kostnader och besvär, såsom vårdkostnader och sveda och värk-ersättning, men även ersättning för bestående men. För att få ersättning för dina kvarvarande besvär måste man kunna visa på en medicinskt graderbar invaliditet. Det försäkringsbolagen tittar på är de vårdjournaler som finns för den skada som uppkommit samt hur du begränsas av skadan. Ibland kan de även behöva hämta in ett invaliditetsintyg.

Den som vill ha trafikskadeersättning måste väcka talan inom 10 år från skadehändelsen enligt 31 § trafikskadelagen. Preskriptionsreglerna ändrades dock 2015 och innan dess låg tidsfristen på endast 3 år, se 28 § i den äldre versionen av trafikskadelagen. Eftersom det i ditt fall gått 9 år sedan du skadades verkar det som att det är för sent att anmäla din trafikskada.

Du kan också vända dig till ditt egna försäkringsbolag för att se vilka villkor för preskription som finns för den samt vilken eventuell ersättning du kan ansöka om.

Angående att vårdpersonalen gjort en felbedömning kan du anmäla detta till vårdinrättningen där du behandlades, kontakta patientnämnden i ditt landsting eller region eller, när de första två tillvägagångssätten uttömts, även göra en IVO-anmälan.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.