Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur gör jag för att få min ex-sambo att flytta ut ur huset jag äger?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Jag bodde i Sverige i nio år men bor nu utomlands. I Sverige äger jag ett hus som min ex-sambo vägrar flytta ut ur. Hur gör jag för att få honom att flytta ut?

Hej och tack för din fråga,

Om en bostad inte utgör samboegendom kan den sambo som inte äger bostaden inte kräva att få bo kvar utan den andre sambons vilja. Vägrar sambon flytta ut kan Kronofogden erbjuda hjälp med avhysning genom ansökan om vanlig handräckning enligt 3 § 1 p. lag om betalningsföreläggande och handräckning. Efter ansökan kommer ett brev skickas till sambon som hen ska intyga att hen mottagit (25 § lag om betalningsföreläggande och handräckning). Om sambon därefter inte flyttar ut inom den angivna tiden meddelar Kronofogden ett utslag som anger att hen ska flytta ut enligt 42 §  lag om betalningsföreläggande och handräckning. Utslaget gör det möjligt för Kronofogden att verkställa avhysningen (45 § lag om betalningsföreläggande och handräckning).

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.