Min fru har gömt pengar på ett konto utomlands, för att komma undan att behöva dela dem vid skilsmässan. Vad kan jag göra?

Hej,

Jag och min fru kommer troligtvis skilja oss inom en snar framtid. Jag har fått reda på att hon har lagt undan pengar på ett konto utomlands, och jag är rädd att hon ska förneka detta vid skilsmässan. Hur ska jag komma åt dem?

Hej och tack för din fråga,

Vid en skilsmässa ska makarnas giftorättsgods enligt lag fördelas lika genom en bodelning.[1] Giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom.[2] För att pengarna din fru satt undan ska kunna räknas som enskild egendom måste ni ha avtalat om det i ett äktenskapsförord, alternativt måste hon ha fått pengarna genom ett gåvobrev eller testamente med villkoret att det ska vara hennes enskilda egendom.[3] Förutsatt att pengarna är giftorättsgods ska ni vid en skilsmässa dela lika på pengarna.

Både du och din fru är fram till bodelningen har genomförts skyldiga att redovisa all egendom och lämna uppgifter som kan vara av betydelse vid bodelningen.[4] Du kan därför be henne inkomma med uppgifter om pengarna på kontot. Bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes.[5] Varje makes tillgångar och skulder ska skrivas ner i en bouppteckning. Om det behövs för att få bouppteckningen till stånd, får bodelningsförrättare förordnas.[6] Om du är rädd för att hon ska undanhålla pengar du har rätt till, skulle jag rekommendera dig att begära att hon ska bekräfta riktigheten av den upprättade bouppteckningen med ed inför domstol.[7] Hon gör sig skyldig till brottet mened om hon avlägger en ed och bekräftar riktigheten av en bouppteckning som inte är korrekt.[8]

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i våra handböcer om bodelning och bouppteckning.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 kap. 1 § och 10 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB)
[2] 7 kap. 1 § ÄktB
[3] 7 kap. 2 § ÄktB
[4] 9 kap. 3 § ÄktB
[5] 9 kap. 2 § ÄktB
[6] 9 kap. 7 § ÄktB
[7] 17 kap. 5 § st. 2 ÄktB
[8] 15 kap. 1 § Brottsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.