Hur gör jag om jag lånat ut pengar till en bekant som inte swishar tillbaka?

Hej,

Jag lånade ut pengar till en ”bekant” för ca 1 månad sen. Personen sa att jag skulle få mina pengar tillbaka i slutet av samma vecka, men det fick jag inte. Jag gav personen några dagar utan att någon återbetalning skedde, och frågade då om personen skulle swisha tillbaka. Han svarade inte på mitt meddelande och jag försatte skriva med några dagars mellanrum, men han har fortfarande inte svarat.

Jag har bevis på att personen skulle betala tillbaka samma vecka som lånet bland mina meddelanden.
Hur ska jag gå tillväga för att få tillbaka mina pengar?

Hej och tack för din fråga,

Om du lånat ut pengar till en person har du en fordran på den personen. Om en fordran är förfallen till betalning är det möjligt att ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. [1]En betalning anses vara förfallen när det datum som personerna kommit överens om passerat utan att lånet betalats tillbaka. Det är bra att du har bevisning i skriftlig form i form av meddelanden.

En ansökan om betalningsföreläggande ska göras skriftligen. [2] I ansökan ska omständigheterna i fallet framgå och vad personen som lånat ut pengar önskar att ett betalningsföreläggande ska resultera i.[3] Efter en ansökan skickar Kronofogden ut information till personen som är skyldig dig pengar.[4] Därefter kan antingen den andra personen bestrida din ansökan och du kan då begära att målet ska lämnas över till tingsrätt.[5] Om personen inte bestrider din ansökan resulterar det i ett utslag som sedan ligger till grund för Kronofogdens arbete med att driva in skulden.

Det kostar en summa att ansöka om betalningsföreläggande och sen tillkommer det en till kostnad när skulden är indriven. Det framgår inte av frågan vilken summa du lånat ut, men rimligtvis bör den vara högre än den sammanlagda kostnaden till Kronofogden för att det ska vara ekonomiskt lönsamt.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 2 § lag om betalningsföreläggande och handräckning (LBH)

[2] 9 § LBH

[3] 10 § LBH

[4] 25 § LBH

[5] 33-34 § LBH

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.