Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur gör man med blancolån vid en skilsmässa?

Datum: 30/12/2021

Hej,

I bodelningen upptecknades listor över lån på mig och min exmaka. Ett blancolån som är taget av oss båda gemensamt, hamnade i listan över mina skulder, men inte i listan över hennes skulder. Vad ska jag göra för att få en rättvis bodelning?

Hej och tack för din fråga,

Ett blanolån hanteras som andra lån och skulder i en bodelning. När det vid skilsmässa görs en bodelning ska denna göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som råder vid dagen för ansökan om äktenskapsskillnad. [1]Om ni vid tillfället ni ansökte om skilsmässa hade gemensamma blancolån ska även detta lån räknas in i den gemensamma bodelningen om lånet togs ihop.

Om ni själva utan hjälp från en bodelningsförrättare upprättat bodelningen bör ni ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten för att reda ut lånen.[2] Av frågan har jag svårt att tolka om ni fått hjälp av en bodelningsförrättare men om så är fallet, har du rätt att klandra denna om du är missnöjd med förrättningen.[3]

Sammanfattningsvis så ska lånet som står på er båda dras av både dig och din frus tillgångar innan giftorättsgodset delas upp vid en bodelning.

[1] 9 kap. 2 § ÄktB
[2] 17 kap. 2 § ÄktB
[3] 17 kap. 8 § ÄktB

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.