Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur gör man så att en bostadsrätt som är köpt inom äktenskapet blir enskild egendom?

Datum: 09/09/2022

Hej,

Jag har köpt bostadsrätt inom äktenskapet, men vill att den ska vara min enskilda egendom. Hur gör man för att bostadsrätten ska bli enskild egendom?

Hej och tack för din fråga,

Bostadsrätten kan göras till din enskilda egendom genom att ni upprättar ett äktenskapsförord. Äktenskapsförordet behöver vara skriftligt, det ska undertecknas av dig och din make och det ska registreras hos Skatteverket.

Huvudregeln är att all den egendom som ett gift par äger är giftorättsgods.[1] Om makarna är överens om att egendom som har köpts inom äktenskapet ska vara enskild egendom kan de upprätta ett äktenskapsförord. För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt ska det vara skriftligt, det ska undertecknas av båda makarna och det ska registreras hos Skatteverket.[2]

För att egendom, exempelvis makarnas bostad, ska kunna bli ena makens enskilda egendom måste bostaden vara den makens giftorättsgods. Det innebär att om makarna har köpt halva bostaden var så kan enbart halva bostaden vara den ena makens enskilda egendom. Ett äktenskapsförord kan alltså inte göra att den ena makens giftorättsgods blir till den andra makens enskilda egendom.[3]

Att bostaden görs till enskild egendom innebär att bostadens värde inte ska delas upp mellan makarna vid en bodelning.[4] Även om det finns ett äktenskapsförord om att bostaden ska vara enskild egendom kan makarna dock, vid en framtida bodelning, komma överens om att den ändå ska ingå i bodelningen.[5]

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 7 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB).
[2] 7 kap. 3 § ÄktB.
[3] 7 kap. 2 § ÄktB.
[4] 10 kap. 1 § ÄktB.
[5] 10 kap 4 § ÄktB.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.