fbpx

Hur gör vi för att säkra våra tillgångar vid dödsfall eller skilsmässa?

Hej,

Vi är gifta men har inga gemensamma barn utan vi har båda vuxna barn sedan tidigare förhållanden. Vi har inte gemensam ekonomi och om det händer något vill vi att var och en behålla sina egna tillgångar Det enda vi äger gemensamt är huset.  Hur gör vi för att säkra våra tillgångar vid ett eventuellt dödsfall eller skilsmässa?

Hej och tack för din fråga,

När ett äktenskap upplöses, antingen genom äktenskapsskillnad eller på grund av att en make avlider, är huvudregeln att en bodelning ska göras enligt 9 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄktB). I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods vilket är all egendom som inte är enskild egendom, 10 kap. 1 § ÄktB samt 7 kap. 1 § ÄktB. Om makarnas egendom endast utgör enskild egendom behöver en bodelning inte göras när äktenskapet upplöses, 9 kap. 1 § ÄktB.

Egendom kan göras till enskild egendom genom till exempel ett äktenskapsförord. I ett äktenskapsförord skriver man om man vill att alla eller vissa av sina tillgångar ska utgöra enskild egendom i stället för giftorättsgods. Vid en framtida bodelning kommer den enskilda egendomen då inte att tas upp.

Enligt 7 kap. 3 § ÄktB ska ett giltigt äktenskapsförord vara skriftligt, undertecknat av båda makarna och registrerat hos Skatteverket.

Egendom kan även göras till enskild egendom genom villkor i testamente eller i gåvobrev.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Behöver du ett ombud?

Vill du veta om ditt ärende går att driva på juridisk väg? Ring oss och boka en kostnadsfri telefonrådgivning.

Ställ en fråga    Integritetspolicy


    Sök i vår frågedatabas