Hur gör vi för att svenska regler ska gälla för oss om vi gifte oss i Kina men bor i Sverige?

Hej,

Jag gifte mig med min kinesiska fru i Kina. Vi bor idag i Sverige tillsammans med hennes dotter och vårt gemensamma barn. Hur gör vi för att svenska regler ska gälla för oss om vi gifte oss i Kina men bor i Sverige?

Hej och tack för din fråga,

Om man är gift med en person utanför EU innebär det att lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap är tillämplig.

Ett äktenskap som ingåtts utomlands även erkänns även i Sverige, så länge det är giltigt i det land där äktenskapet ingicks.[1]

Det ni ska göra för att registrera ert äktenskap i Sverige är att ta kontakt med Skatteverket. Det kan finnas behov av ett vigselbevis eller någon form av vigselhandling. Om Skatteverket bedömer att vigseln är giltig i Sverige registreras den i folkbokföringen.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 1 kap. 7 § lag om vissa internationella rättsförhållanden rörande äktenskap och förmynderskap.

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.