Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur gör vi när min sambo vill köpa in sig i min bostadsrätt?

Datum: 04/11/2022

Hej,

Min sambo vill köpa in sig i halva min bostadsrätt. Lånet är på 1 090 000 och värderingen idag är på 2 400 000. Hur mycket måste hon betala för att vi ska äga lika stora delar av bostadsrätten och det ska bli så rättvist som möjligt?

Hej och tack för din fråga,

För att hon ska gå in som ägare av hälften av bostadsrätten och det ska bli så rättvist som möjligt så bör din sambo betala hälften av det marknadsvärde den är värd idag, alltså hälften av 2 400 000 kr. Hur ni löser det mellan er är upp till er. Din sambo kan ta ett eget lån på halva beloppet av bostadsrätten och betala till dig. Förutsatt att hon behöver ta ett lån, annars kan hon såklart betala beloppet direkt till dig. Ett annat alternativ är att din sambo tar över hälften av ditt lån. Detta måste dock banken godkänna, och sedan skriver ni ett skuldebrev på resterande belopp som din sambo betalar till dig den dagen bostadsrätten säljs.

Vad som är viktigt att tänka på är att sambolagen träder in mellan er om ni inte skriver ett samboavtal och avtalar bort den.[1] Enligt sambolagen ska en bodelning göras om ni separerar.[2] I bodelningen ingår samboegendom, alltså bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk.[3] Om du köpte bostadsrätten innan du och din sambo träffades så skulle det innebära att din halva inte omfattas i bodelningen men att din sambos halva gör det. Är det en situation ni vill undvika så råder jag er att skriva ett samboavtal.

Vid överlåtelse av bostadsrätt finns det även vissa krav som ska uppfyllas. Bland annat måste det finnas ett skriftligt avtal.[4] Dessutom kommer du, om fastighetens värde stigit, behöva betala skatt på kapitalvinsten.

Som du märker finns det många saker att ta hänsyn till vid överlåtelse av en bostadsrätt och det kan därför vara bra att ta hjälp av en jurist för att allting ska bli rätt.

Om du önskar vidare vägledning är du välkommen att boka en 20 minuters konsultation för att diskutera ditt ärende med en jurist. Du kan också hitta mer information i vår handbok om samboavtal.

Med vänlig hälsning,
Zeijersborger & Co

[1] 9 § Sambolagen (SamboL)
[2] 8 § SamboL
[3] 3 § SamboL
[4] 6 kap. 4 § Bostadsrättslagen

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.