Hur gör vi om jag vill bo kvar i bostaden om jag och och min sambo separerar?

Hej,

Jag och min sambo ska separera och vill göra en bodelning. Vad händer med bostaden om jag vill bo kvar?

Hej och tack för din fråga,

När ett samboförhållande upphör ska på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning enligt 8 § sambolagen (SamboL). Bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde. I bodelningen ingår bostad och bohag enligt 8 och 3 §§ SamboL. Enligt 5 § SamboL avses med bostad i huvudsak en fastighet, bostadsrätt eller hyresrätt som samborna bor i permanent. Bohag innebär möbler och saker som är avsedda för det gemensamma hemmet, 6 § SamboL. Fritidshus, bilar eller andra tillgångar tas således inte in i bodelningen utan vardera part får behålla detta. Endast de skulder som hänför sig till samboegendom tas som huvudregel in och räknas av mot en sambos andel i bodelningen, 13 § SamboL. Undantaget är om sambon inte har tillräckligt med egendom för att ha täckning för sina övriga skulder.

Beträffande en gemensam bostad kan parterna antingen sälja den gemensamt, välja att den ena parten får bostaden på sin lott vid bodelning och kompenserar den andre med annan samboegendom eller med pengar eller överlåta bostaden genom att den ena sambon köper ut den andra. Är den gemensamma bostaden en hyresrätt kan även en sambo som inte står på hyresavtalet ha rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden (22 § SamboL). Hänsyn tas då till om någon av parterna bor med ett barn, närhet till jobb, skola och liknande.

Med vänlig hälsning,

Zeijersborger & Co

 

 

 

 

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Du bokar enkelt en gratis inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en frågaIntegritetspolicy


Sök i vår frågedatabas