Hur hjälper jag henne från psyket?

Hej,

Min vän har ställt en fråga här: https://soctanter.malmo.se/fraga/2184 och jag undrar om det finns någon laglig effektiv väg att låta henne komma ut i öppenvård eller få hela LVM:et borttaget? Hela hennes historia i frågan stämmer till 100%. Jag är själv drogfri, har alltid varit och intygar att hon är helt ärlig i det hon skriver. Socialen går helt efter hennes förflutna och finner väl nöje i att göra av med skattepengar.

Hej och tack för din fråga,

Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) är en tvångslagstiftning vars syfte är att hjälpa personer ur ett allvarligt missbruk. Det är socialnämnden som initierar vården men det är förvaltningsdomstolarna som prövar om lagen är tillämplig i det enskilda fallet. Under vårdtiden är det socialtjänsten som beslutar om hur vården ska ges och din vän har mycket små möjligheter att påverka vården utan socialtjänstens medgivande. Tvångsvården får pågå i högst sex månader men ska övergå till vård på frivillig väg, öppenvård om det är möjligt.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Betala enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

LPT, LVM, LRM

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Behöver du ett ombud?

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.