Specialerbjudande

Använd koden:KONSULTATION

(50% gäller till söndag)

Sök

Hur kan jag erhålla pengar för vår gemensamma fastighet om min tidigare sambo inte har råd att köpa ut mig?

Datum: 25/10/2021

Hej,

Hur kan jag erhålla pengar för vår gemensamma fastighet om min tidigare sambo inte har råd att köpa ut mig?

Hej och tack för din fråga,

I sambolagen finns bestämmelser över sambors egendomsförhållanden. När ett samboförhållande upphör kan någon av samborna begära att samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning, detta följer av sambolagen 8 §. Av sambolagen 8 § 2 st. framgår vidare att en begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphört.

Enligt sambolagen 16 § ska bodelning göras genom fördelning på lotter. En av samborna kan således erhålla fastigheten och den andra kan istället erhålla annan samboegendom så som gemensamt bohag. För det fall det inte finns tillräckligt med samboegendom för att kompensera fastighetens värde ska den part som tar över fastigheten köpa ut den andra parten. Om en part emellertid inte har råd att köpa ut den andra kan fastigheten istället säljas och parterna delar då på vinsten.

När två personer samäger en fastighet blir samäganderättslagen tillämplig. Enligt 6 § samäganderättslagen finns en möjlighet att hos tingsrätten ansöka om tvångsförsäljning av parternas fastighet då parterna inte kan komma överens om huruvida en försäljning av fastigheten ska ske eller inte. Beslutar rätten att bostaden ska säljas kommer den att bjudas ut på en offentlig auktion.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

 

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.