Helgerbjudande: 50% på valfri konsultation

Använd Rabattkod: FRAGAADVOKATEN

Hur kan jag få ersättning för saker förstörda av råttor?

Datum: 02/05/2019

Hej,

Jag har ett förråd som ligger utanför min lägenhet som jag fick i samband med ett lägenhetsköp i bostadsrättsföreningen. I detta förråd hade jag många fina och ganska dyra saker som inte fick plats i min lägenhet. Förrådet stod orört ett par år och när jag nyligen öppnade det såg jag att det blivit invaderat av råttor. Föreningen vägrar att betala skadestånd till mig och har nu gett mig ett ännu sämre förråd. Varken min eller deras försäkring verkar täcka mina förstörda saker. Vad har jag för rättigheter?

Hej och tack för din fråga,

Sakskador som uppstår i utrymmen utanför hemmet, exempelvis i förråd, och sakskador orsakade av skadedjur är skador som är svåra att få ersatt genom de vanliga försäkringarna. Då försäkringar är avtal är det avtalets innehåll som avgör vilken ersättning som ges vid olika sorters skador och det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren för att veta hur man bäst skyddar sig från att inte få ersättning för en uppkommen skada. De flesta hemförsäkringar är utformade på liknande sätt och täcker i regel inte skador till följd av skadedjur. Detta skydd återfinns vanligtvis istället i fastighetsförsäkringar och skador på lösöre (saker) är då som huvudregel undantagna.

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.