Julerbjudande

Använd koden:GODJUL

(50% rabatt på konsultation till Julafton)

Sök

Hur kan jag få min kompis att betala enligt skuldebrevet?

Datum: 30/08/2022

Hej,

Jag och min kompis skulle starta ett aktiebolag tillsammans. Vi behövde pengar till detta och kom överens om att jag tar lånen men att min kompis betalar dem varje månad. Vi har skrivit skuldebrev. Min kompis har inte betalat något sedan november och det är nu jag som måste betala, trots skuldebrevet. Hur kan jag få min kompis att betala?

Hej och tack för din fråga,

Du kan antingen ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten eller väcka talan i tingsrätt.

Ansökan om betalningsföreläggande görs hos Kronofogdemyndigheten.[1] För att få ansöka om ett betalningsföreläggande krävs att skulden är förfallen till betalning.[2] Det innebär att du inte redan nu kan ansöka om att Kronofogdemyndigheten ska förelägga din vän att göra framtida avbetalningar på skuldebrevet. Om skulden däremot förfallit till betalning kan du alltså lämna ansökan.

Ett betalningsföreläggande innebär att Kronofogdemyndigheten skickar ett brev med krav på att mottagaren ska betala den skuld som föreläggandet avser. Ansökan om betalningsföreläggande kan göras på Kronofogdemyndighetens hemsida och ska innehålla sökandens yrkande och grunden för det.[3]

Du kan också väcka talan i domstol. För att stämma din kompis ska du ansöka skriftligen hos tingsrätten. Din ansökan ska innehålla ett yrkande om att din vän ska betala det ni avtalat genom skuldebrevet. Stämningsansökan ska dessutom innehålla vilka omständigheter som åberopas till stöd för ditt yrkande och vilka bevis som åberopas.[4] Det är bra att ni har ett skriftligt skuldebrev som bevis för din fordran. Om du vinner processen så kan domen användas som grund för att kräva ut pengarna genom verkställighet.[5]

Vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co

[1] 1 § Lagen om betalningsföreläggande
[2] 2 § Lagen om betalningsföreläggande
[3] 9 § och 10 § Lagen om betalningsföreläggande
[4] 42 kap. 1 § och 2 § Rättegångsbalken
[5] 3 kap. 1 § 1 p. Utsökningsbalken

Se hela svaret

Konsultation

395 kr

20 minuters juridisk rådgivning

  • Vägledning inom aktuellt rättsområde
  • Utredning av möjligheter att driva ärendet på juridisk väg
  • Behovsanalys med förslag till nästa steg

Boka enkelt med kort eller Swish och välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

Handböcker i praktisk juridik

Fördjupa dig i juridisk process och handläggning med vårt utbildningsmaterial.

Hur kan jag finansiera ärendet?

Med vårt test får du snabbt och enkelt svar på om du har rätt till rättskydd eller rättshjälp för att finansiera ditt ärende.

Relaterade frågor:

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Välkommen att kontakta oss! Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Fråga advokaten

Nyfiken på vardagsjuridik? Vårdnad, diskriminering, bråkiga grannar, äktenskapsförord eller testamente? I Fråga advokaten kan du läsa det mesta, ta del av Advokatens bästa tips och ställa dina egna frågor.

Kontakta oss

Våra juristassistenter svarar på frågor om vad det innebär att bli klient hos oss och hjälper dig med det administrativa.

Juridisk rådgivning

Boka en 20 minuters konsultation med advokat eller jurist för endast 395 kr. Välj om du vill ha konsultationen på telefon eller via videosamtal.

50% rabatt på din konsultation!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av våra bästa tips i aktuella juridiska frågor.

Efter registrering får du en rabattkod skickad till din mejl som du kan använda när du bokar konsultation med advokat.