Hur kan jag få tillbaka mina utlånade pengar?

Hejsan,

Jag har lånat ut 3500 kr till en vän och nu vill personen inte betala tillbaka mina pengar. Kan ni hjälpa mig att få tillbaka dem?

Hej!

Tack för din fråga. För att kunna kräva ut skulden av personen behöver skulden först och främst fastställas vilket kan ske bland annat via en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Du kan ansöka om betalningsföreläggande först om förfallodagen för skulden har passerat, om skulden avser pengar samt om du kan förklara vad skulden avser för något. Ett sätt att bevisa att det föreligger ett skuldförhållande mellan dig och den andra personen är ett skuldebrev eller annan skriftlig dokumentation. Det är dock inget krav att du har skriftlig dokumentation som bevisar skulden.

Om personen trots föreläggande om skulden väljer att inte betala dig kan du i vissa fall få hjälp av Kronofogden att få skulden indriven. Om personen bestrider skulden kan du bestämma att din ansökan om verkställighet av skulden istället ska handläggas av domstol.

Jag råder dig till att ta kontakt med Kronofogden för ytterligare information.

Med vänliga hälsningar,
Zeijersborger & Co Advokatbyrå

Behöver du vår hjälp?

Behöver du ett ombud? Det kostar inget att fråga. Vi gör en bedömning av ditt ärende och berättar vilka alternativ du har att driva det vidare på juridisk väg.

Relaterade frågor:

Boka tid hos oss

Det kostar inget att fråga. Du bokar enkelt en inledande rådgivning genom att ringa eller boka en tid online.

Ställ en fråga

Jag vill bli kontaktad via:


Genom att skicka formuläret godkänner du vår integritetspolicy.

Sök i vår frågedatabas